Kondens = korrosion

Läckage i taket behöver inte alltid beror på fel i plåttaket!
Temperaturskillnader mellan ute och inne kan skapa stora vattenmängder, från s.k. kondens.

 

Ett exempel:
En lokal på 100 kvm med 3 meter i takhöjd uppvärms med ca 20 grader C. Luften kan då innehålla 10 ml vatten per kubikmeter, vid 70% relativ fuktighet, vilket då ger ca 3 liter totalt. Träffar sedan den varma luften kall uteluft t.ex. vid taket och ångspärr saknas eller ej är tät, fälls detta vatten ut som kondens i taket. Med en (1st)  luftomsättning per timme, så skall 3 liter vatten tas upp varje timme.

Ju större temperaturskillnaden är mellan inne- och uteluft ju större risk för kondens och att det kommer att droppa från taket och rinna på väggarna.

Med en väl ventilerad vind kan kondens undvikas, se bild nedan.

Hus med en s.k. kall vind förhindrar kondens eftersom luften inne på vinden eftersträvar att hålla samma temperatur som utomhus. Detta sker med hjälp av luftväxlingar på så sätt att uteluft tas in vid takfot, värms upp på vinden, stiger och släpps ut i nock. Värmen på vinden transporteras bort så att vindsluften så småningom får samma temperatur som uteluften. 

Det finns en "skröna" att plåt är kallare på t.ex. natten än råsponten den ligger på, varför det skulle finnas behov av underlagspapp mot kondens! Det är fel, plåt kan uppfattas kallare än trä beroende på värmeledning. Känner man på plåten kommer handens värme som normalt är  37gr C och högre än plåten, snabbt ledas bort från huden vilket då uppfattas som kallt. Däremot trä leder värme dåligt och kommer då att uppfattas som varmt.  En plåt och träbit som är i samma utrymme har samma temperatur. Skulle  temperaturen vara 37 grader, samma som vi människor normalt har, skulle man inte uppleva någon temperaturskillnad.

Jämför med ett stengolv och ett trägolv i samma utrymme, där stengolvet upplevs kallare än trägolvet. Men i verkligheten har  båda har samma temperatur!

Så glöm detta med s.k. "nattutstrålning, kosmisk strålning eller rymdstrålning" som skulle innebära att plåten kyls ned och att man får kondensdroppar på undersidan av plåten. Det får man på utsidan/översidan av plåten och benämns dagg eller frost!


Får man kondens på plåtens undersida är det ett konstruktionsfel, orsakad t.ex. av bristande luftning/ventilation eller brister i ångspärren!!!

OBS. Det går inte att värma bort ett kondensproblem. Man kan bara sänka den relativa fuktigheten, men inte fuktinnehållet!

Så plåttak med ventilation, luftning, luftspalter, kalla vindar och liknande behöver ingen permanent skyddstäckning av underlagspapp mot kondens, utan det räcker med presenningar som skydd mot nederbörd under tiden arbete pågår på taket. Jämför också med tegeltak där underlagspappen är till föra att skydda mot skräp som trängt in mellan (nock)pannorna och läckage från trasiga tegelpannor, inte kondens!



Foto: Skräp under tegelpannor som fångas upp av underlagspappen.

Inte heller behövs någon särskild skyddsmålning på undersida plåt mot kondens, kallat NonDrip/NoConDrop, om man gjort rätt med luftningen tex. vid Carporten!

Läs dock text nedan, där t.ex. något absorberande material behövs på undersida plåt, som tar upp fukten/kondens om man gjort fel med luftningen/ventilation!

Kondens och rost
Stål som är utsatta för ständig kondens och som inte är skyddsmålad kommer att korrodera, rosta bort. Likaså kan en fuktig ledande zinkbelagd ytan (varmförzinkad och zinkrikmålad plåt) mycket snabbt korrodera.

Ur ett  Mollier IX-diagram kan man se när risken är stor för kondens.
T.ex. att vid en utetemperaturen av -10 grader C och vindstemperatur av:

  • 10 grader C kommer kondensutfällning ske vid 25% Relativ Fuktighet

  •   0 grader C kommer kondensutfällning ske vid 50% Relativ Fuktighet

  • -5 grader C kommer kondensutfällning i form av frost, ske vid 70% Relativ Fuktighet

 

Kondensisolering av plåttak! 

Sidan uppdaterades 2014-05-07