Montage

 

Plåt på tak, husets femte fasad, har många funktioner:

 

Plåt skall hålla tätt mot snö, slask och regn!

 

Plåt skall sitta kvar!

 

Plåt skall tåla temperaturskillnader!

 

  • Låt inte vatten stanna kvar på plåten! Ingen fals kan stå emot ett vattentryck!
  • Var noga med falstätningsmedel/falsolja.
    "Utan falsolja förstörs ett bra arbete - med falsolja kan ett dåligt räddas"!
     
  • Infäst plåten med hänsyn till vindkrafter! Kombinationen tryck och sug har förorsakat de flesta plåttaksavblåsningarna.
     
  • Tänk på att plåt rör sig beroende på värmeutvidgning. Man kan faktiskt steka ägg på ett (svart) plåttak en het sommardag, vilket innebär att temperaturen då minst är 85 grader! Uttrycket "katt på hett plåttak" har inget att göra med att plåt kan bli väldigt varmt, utan mer som uttryck för ett "nervöst beteende"! 
  • Tak i söderläge påverkas mer av solen än tak i norrläge!
     

Skivtäckning

Är den traditionella metoden att montera plåtar på tak och vägg. Skivtäckning ger en levande yta och bör användas på tak med många hinder som skorstenar, huvar, stosar, kupor m.m.

En nackdel med skivtäckning är att maskinell takfalsning ej går så bra
och rekommenderas ej vid  koppartäckning!

Vårfrukyrkan (vår frus kyrka) i Skänninge från 1300-talet, omtäcktes någon gång på 1960-talet med falsmaskin, som klämde ihop ståndfalsen så att klammern så småningom gick av. Ny omtäckning fick göras på1990-talet, nu med handfalsning!


Foto: Outokumpu

 

 

Glödgning av kopparplåt:

Vid koppartäckning på torn och dylikt måste man kanske glödga plåten lokalt i samband med falsning för att göra plåten ännu mera formbar, t.ex. i området där tvärfals möter svängda ståndfalser.

Ju mer man hamrar, driver en kopparplåt, ju hårdare blir den. En uppvärmning med gasol eller svetslåga och hastig avkylning gör den mjuk igen. Precis som den glödgade plåten var från början. Vanligtvis görs sådan glödgning på verkstad.

 

Bandtäckning

Plåt i bandformat skall bara användas på tak med få  eller inga hinder som skorstenar, huvar, stosar, kupor, vinkelrännor m.m. Detta med anledning av temperaturrörelser (värmeutvidgning) i plåtbanden som kan innebära att plåten på en 10-meterssträcka utvidgar sig 20 mm. Om då denna utvidgning skall tas emot t.ex. vid en anslutande fotränna måste dess fals tillåta sådan rörelse. Lösning finns men det förutsätter att viss lutning finns på taket eller att utlopp sätts tätare än normalt. Kom ihåg att ingen fals stoppar mot vattentryck, ej heller är den tät om plåten i falsen rörs sig beroende på temperaturrörelser. Ett bandtäckt tak skall "flyta" inte röra sig i falserna. Detta innebär att hinder som skorstenar m.m. ej får hindra denna rörelse.

Vid koppartäckning rekommenderas ej bandtäckning, välj hellre skivtäckning, se ovan!

Lösningar på problem vid bandtäckning kan du få genom att kontakta en sakkunnig plåkonsult.

Sidan uppdaterades 2020-01-24