Galvanisk korrosion för metaller utomhus

Se om plåten kan fungera ihop med andra material i Korrosionstabellen

Huvudmaterial         Förenliga med huvudmaterial         Oförenliga med  huvudmaterial  

 

Metall

es (volt)
" i havsvatten"
en (volt)
 "normalpotentialer"

ädlast (katod)

Guld (Au)

+0,42 1,50
  Titan (Ti) +0,38 0,90
 

Silver (Ag)

+0,30 0,80
 

Rostfritt
* passivt

+0,09  
 

Koppar (Cu)

+0,05  0,34
 

Bly (Pb)

-0,27 -0,13
  Tenn (Sn) -0,31 -0,14
 

Nickel (Ni)

  -0,26
 

Stål

-0,46 (-0,45 Fe)
 

Aluminium (Al)

-0,51 -1,66
 

Aluzink

   
 

Förz.stål

   

Oädlast (anod)

Zink (Zn)

-0,86 -0,76

 

Oädelt material angrips, löses upp  och skyddar det ädlare materialet.

 

Är det oädlare materialet litet i förhållande till det ädlare, ju fortare går processen.

 

        

 

Så t.ex. skyddas stål av zink men inte av koppar.

* Passiv är en metallyta som fått en osynlig tunn reaktionshindrande beläggning, en hinna av kromoxid skapad av luftens syre. I syrefattig miljö kan inte ett passivt skikt bildas, varför metallen är i ett aktivt tillstånd.

Korrosion
Ordet korrosion kommer av det latinska verbet corrodere som betyder sönderfräta. Stål/järn vill återgå till sitt normala tillstånd som är rost eller malm och korrosionshastigheten påverkas av försurningen från svaveldioxid (gas från oljeförbränning) och klorider (salter) från t.ex. havsvatten. Om saltet från "västkustregn" ej avtvättas så ökas korrosionen.

Järn och stål rostar, koppar ärgar, zink får vitblemma och aluminium får vita korrosionsprodukter!

Ej vetenskaplig test av korrosion!

Galvanisk spänningsserie, redovisad som Elektrodpotential es, volt för metaller i seawater/havsvatten vid +20 grader Celsius.

Galvanisk korrosion är ett elektrokemiskt fenomen. Om två olika metaller kommer i kontakt med varandra och det finns fukt och syre mellan dem så startar en strömkälla. Strömvandringen sker om skillnaden i elektropotential är minst 0,05 Volt. Ju högre potentialskillnaden är ju fortare börjar den oädlaste metallen "rosta", flytta över till den ädlare metallen. Anod går till Katod!

Rost. För att skydda järnplåten mot rost (fås när järn kommer i kontakt med vatten innehållande syre), måste plåten målas med ett skikt på  mellan 100-200 my. Det räcker dock inte bara att måla en gång utan ytskiktet måste kontinuerligt ommålas i intervaller på 5-7 år.

Järnplåt skall målas på undersidan med Rå linolja och på utsidan med färg baserad på Standolja.

Spaltkorrosion, är ett fenomen som kan uppträda t.ex. i falser om fals ständigt står under vatten eller är utsatt för långvarig kondens! Detta kan också gälla när två plåtar ligger nära varandra eller att plåt är knäckt, veckad eller liknande - om den står under vatten eller är utsatt för ständig kondens!

Bly  med en tjocklek av 0,5 mm användes också som isolering mellan olika material för att undvika galvanisk korrosion. Bly är beständig mot syror men känslig för alkalier (metaller som lätt oxideras) och kalk.

 

Sidan uppdaterades 2018-03-19